Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Nej till 6 timmars arbetsdag

Av Pink Ozzy - 2024-05-04 08:32

Det här är ett av dom tillfällen jag inte håller med den rödacriksdagsfalangen. Jag tror inte helt på 6 timmars arbetsdag. Sverige sjunker allt längre ner i det ekonomiska träsket där pengar till förnyelsen saknas. Och varför lägga fram sådana idéer när borgarna styr? De hoppar hellre från en hög bro än genomför en sådan reform. Jag har under större delen av mitt liv arbetat 8 timmar, men även hått ner till 6 timmar mina sista 8 år och visst var det skönt att sluta 13,30-14. Men jag fick också bara betalat för 6 timmar. Långt ifrån alla skulle klara den ekonomiska biten och väldigt få företag skulle klara av att ge folk 6 timmars arbetsdag med lön för 8 timmar.

I nuläget saknar vi folk i de viktiga yrken inom skola, vård och omsorg samt en del andra yrken. Att gå ner till 6 timmar inom t ex skolan skulle belasta kommunens och statens kassa ytterligare. Det finns helt enkelt inga pengar för att skicka hem lärare efter 6 timmar och ändå ge dom full lön. Det går inte. Detsamma gäller för vård och omsorg. Det skulle innebära en kraftig skattehöjning. 

Många företag har under 100 år byggt upp sin arbetsstyrkan för att varje maskin ska gå i 8 timmar. Skulle man sänka den till 6 timmar skulle kostnaden för att återbetala lånen höjas drastiskt.

Det finns några länder  Som har arbetstider mellan 30 och 39. Nederländerna har t o m 29, men där är det så att man på något sätt räknar in barnledigheten vid födslar. 

I den sammanställning som finns över arbetstiden visar det sig att man räknar in olika ledigheter

. T ex har Sverige i denna sammanställning 36 arbetstimmar. Detta beroende på diverse ledigheter redan nu. 

Att gå ut med 30 timmar eller 6 timmars arbetsdag är delvis att lura sina väljare. Det kommer nog aldrig bli 6 timmar för alla utan det kommer troligen även i fortsättningen bli 8 timmar, men att man får längre semester,  vissa lediga dagar, ingen karensdag,  och liknande så att summan oer år blir 6 timmsr på ett eller annat sätt. Men räkna med att du får jobbar 8 timmar dom flesta dagarna du är på jobbet även i framtiden. 



 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards